Eerlijke chocolade leestips

Eerlijke chocolade leestips

De site beterechocolade.nl is nog in ontwikeling. We snappen echter goed dat je liever vandaag dan morgen meer leert over eerlijke chocolade.

Daarom hier een lijst van leestips, waarin je zelf al heel wat achtergrondinformatie bij elkaar kunt sprokkelen. Bronnen waarmee je een prima start kunt maken om wat meer te leren over chocolade & cacao. En zo beter te kiezen.

Dat vinden we belangrijk. Alleen wie wat weet over chocolade kan meepraten over hoe het beter kan. Ook om in de winkel te kunnen kiezen voor de eerlijkste repen en door marketingplaatjes heen te kijken is het wijs wat achtergrondinformatie op te doen.

Leestips: boeken

Er zijn heel wat boeken vol chocolade recepten. Maar als je geen recepten zoekt maar juist wat meer over chocolade wil leren kan het lastig zijn in de boekhandel zelf wat te vinden. Daarom hier alvast wat leestips van ons. Niet altijd direct in je lokale boekhandel beschikbaar, vrijwel altijd wel te bestellen – anders wel online.

We linken belangeloos naar Bookdepository waar je zonder bezorgkosten de boeken bestellen kunt maar uiteraard geeft je lokale bibliotheek of boekhandel benaderen pluspunten.

  • Cocoa van Kristy Leisle (engelstalig)- Een perfecte start voor wie in één keer heel veel meer wil weten over de verbouwen van & handel in cacao en duurzaamheid
  • Bean to bar chocolate – Megan Giller (engelstalig) – Goede introductie tot chocolade & chocolade maken met focus op met name amerikaanse bean to bar chocolademakers.
  • Chocolate – Dom Ramsey – ook Nederlandstalig beschikbaar, zie deze link. Kleurrijke en heldere introductie tot chocolade, herkomst & smaak. Zeker ook voor beginnende chocoladeliefhebbers geschikt.
  • Making Chocolate – Dandelion (engelstalig) – Voor gevorderden die alles over bean to bar chocolade maken willen weten – of misschien zelf wel chocolademaker willen worden. Prachtig vormgegeven en zeer informatief.

Leestips: online

Natuurlijk hoef je geen boeken te kopen om meer te leren over (eerlijke) chocolade. Hier geven we je alvast wat links om je makkelijk online te verdiepen. We vullen de lijst nog aan!

  • Cacao Barometer (engelstalig)- Jaarlijkse blik op de wereld van chocolade. Ontnuchterend als je denkt dat de bestaande chocolade (zoals je ze in de supermarkt vind) heel eerlijk zijn. Geeft bedrijven en overheden concrete adviezen voor verbetering.
  • Eerlijke chocolade kopen – Artikel over eerlijke chocolade kopen bij Chocoladeverkopers. Concreet waar je terecht kunt voor chocolade die verder gaat dan de geijkte keurmerken.
  • The Chocolate Journalist (engelstalig) – Zeer diverse artikelen over de achtergronden van chocolade vanuit diverse invalshoeken. Boeiend voor wie de wereld van craft chocolademakers van binnenuit wil volgen.
  • Sweeter deal for Cocoa Farmers (engelstalig) – Artikel van Kristy Leisle – zie bij boekenlijst – over directe handel & fairtrade.
  • Transparency Report van Taza (engelstalig) – mooi voorbeeld van de Amerikaanse chocolademaker Taza, pioneer in directe & transparante handel.
  • Transparency Report van Marou (engelstalig) – Werken geheel vanuit Vietnam, van cacaoboon tot chocoladereep. Ook Marou geeft een verslag van hoe ze werken.
  • Uncommon Cacao (engelstalig) – Cacaobedrijf, werkt direct samen met cacaoboeren en is tussenhandelaar voor veel craft chocolademakers. Een bedrijf dat goed laat zien hoe de cacao handel veel opener en eerlijker kan. Per mail is ook hier het transparency report aan te vragen.
  • De Echte Prijs van een reep chocolade – Tony’s Chocolonely – Het jaarlijkste ‘jaarfairslag’ van het Nederlandse chocolademerk is wat ons betreft ook boeiend leesvoer. Lees niet enkel de blije berichten uit de media maar juist ook de verslagen en nieuwtjes van Tony’s zelf, dikwijls kritischer & opener dan wat de krant haalt.
  • Wat is bean to bar chocolade – Informatie over de bean to bar beweging van kleinere chocolademakers
Foto vanuit Vietnam (Marou)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *